Bijziendheid bij kinderen
Oorzaken en veelgestelde vragen.
Wat is bijziendheid?
Misschien heb je gemerkt dat je kind moeite heeft om op afstand scherp te zien, dat het zich moeilijker kan concentreren op school of een belemmering ervaart bij het spelen. Misschien is je kind dan bijziend. Bijziendheid (ook wel myopie genoemd) is een afwijking in de lichtbreking van het oog. Wanneer de oogbol te lang is of het hoornvlies te sterk gekromd is of te dik, wordt het beeld vóór het netvlies geprojecteerd in plaats van op het netvlies. Dit zorgt voor wazig zien in de verte.
Bijziendheid is wereldwijd een groeiend probleem.
Verwacht wordt dat het aantal nieuwe gevallen van bijziendheid flink zal stijgen, doordat onze leefwijze verandert. Kinderen kijken vaker op korte afstand, zoals tijdens lezen en gebruik van de computer, tablet en smartphone. Bovendien brengen ze minder tijd buiten door, maar ook erfelijke, gedragsgerelateerde en omgevingsfactoren spelen een rol.
Hoe eerder de bijziendheid ontstaat, hoe groter het risico op hoge bijziendheid op latere leeftijd. Wanneer de bijziendheid van je kind vroegtijdig wordt vastgesteld, kan niet alleen het gezichtsvermogen worden gecorrigeerd, maar kan ook de toename van bijziendheid worden afgeremd. Dit draagt bij aan het gezichtsvermogen en de gezondheid van de ogen voor de toekomst.
Is bijziendheid bij kinderen erg?
We spreken liever niet over “erg”, maar het is wel vervelend op jonge leeftijd. Toenemende bijziendheid is goed te behandelen met zicht op de toekomst: zo kun je voorkomen dat de bijziendheid meer wordt.
Is toenemende bijziendheid bij kinderen te voorkomen?
Of het te voorkomen is, is afhankelijk van de oorzaak. In deze tijd van iPads, mobiele telefoons en andere schermen kan toenemende bijziendheid een effect zijn van te lang achter een scherm zitten. De ogen hebben regelmatig pauze nodig, zeker als ze nog in de groei zitten. Door schermtijd te beperken en de 20-20-2 regel te hanteren kun je bijziendheid voorkomen.
De 20-20-2 regel houdt in dat je na iedere 20 minuten op een scherm kijken, 20 seconden je ogen naar iets in de verte laat kijken en dat je minstens 2 uur per dag buiten doorbrengt.
Is bijziendheid bij kinderen te genezen?
Genezen van al ontstane bijziendheid (myopie) bij kinderen is niet mogelijk. Echter, het is wel mogelijk om toenemende bijziendheid af te remmen of te stoppen. Naast de 20-20-2 regel hanteren, zijn er ook behandelingen die kunnen worden voorgeschreven door een oogarts en/of orthoptist. Druppelen of het gebruik van MiYOSMART brillenglazen zijn hier voorbeelden van.
Tips om de ogen gezond te houden.
Houd na elke 20 minuten nabijwerk (lezen, computeren, gamen, tablet, smartphone) een pauze van 20 seconden om veraf te kijken. Ga lekker naar buiten, want 2 uur per dag in de buitenlucht is goed voor je ogen. Besteed bovendien aandacht aan verantwoorde werkomstandigheden, zoals de juiste verlichting, houding en de aanbevolen werkafstand. Dit is heel belangrijk om de ogen gezond te houden tijdens werken op korte afstand.
Aandacht voor de gezondheid van je kind.
Meerdere factoren hebben invloed op de ontwikkeling van het oog. Dat geldt dus ook voor de mate waarin de stijging van de sterkte kan worden afgeremd. Het hangt o.a. af van de leeftijdsfase, de vorm van het oog, de levensstijl, erfelijke aandoeningen en omgevingsfactoren. Er zijn verschillende effectieve behandelingen voor het afremmen van de groei van bijziendheid. De resultaten kunnen verschillen per kind. Voor ieder kind zou er dan ook individueel gekeken moeten worden welke behandeling het beste past